CreaMea

Det som är givet eller man tager vad man haver

Snön som föll i natt ligger fortfarande kvar på träden utanför mitt fönster och helt plötsligt blir tillvaron mycket ljusare. Ska snart bege mig ut. När skogen är lite otillgänglig för att det snöat, eller om det är väldigt kallt, händer det att jag inte möter en enda människa när jag är ute och går utan bara djur. Sist det hände gick ett rådjur lugnt förbi mig på nära håll. Dessa tillfällen är som små guldkorn i mitt liv för då kan jag fokusera på att vara närvarande, andas ren luft och uppmärksamma naturen med alla dess former och mönster. Det gör mig lycklig.

När jag var liten samlade vi kottar. Med torra kottar var det lättare att tända eld i vedspisen och de kottar som vi istället målade med guld- och silverfärg hängde vi i julgranen.

En höst för några år sedan hittade jag under en skogspromenad ovanligt fina kottar. Vid det här laget vet ni ju att det bor en liten hamster i mig… så jag plockade fickorna fulla. Min första tanke var nog juldekoration men eftersom jag inte kunde bestämma mig för om jag skulle måla dom eller inte så ligger de fortfarande kvar i skåpet.

Tittar man noga ser man att de olika lagren i en kotte ligger omlott. Inom biomimiken dvs teknik som härmar naturen är man uppmärksam på just den här typen av detaljer. Man frågar sig vilka fördelar som en specifik form har i fråga om funktion, näringstillförsel, hållbarhet osv och hur vi människor kan använda oss av den kunskapen för en smartare teknikutveckling.

Till den här mobilens olika delar har jag, som ni ser, låtit mig inspireras av kottens omlott-form. För att få till en rörlighet i formen hänger de olika delarna med mellanrum (2-3 cm). I botten på varje del har jag lagt en mindre tyngd (en större träkula) som lod för annars kapsejsar det hela.

Jag tycker verkligen om den här färgkombinationen, det är lite “allmoge” över den. Precis som i resten av samhället följer producenter av äggkartonger färgtrender och just dessa färgnyanser har jag inte sett igen. Fördelen med att “använda det man får till sig” är till exempel att den här mobil är unik i sitt slag. Nackdelen är att jag inte kan använda färgkombinationen till andra skapelser.

Jag vågar påstå att om man, som jag, skapar av material som man inte helt och hållet valt själv närmar man sig materialet på ett annat sätt. Man blir tacksam för det som kommer till en och man förväntar sig inte ett resultat på samma sätt som om man hade inhandlat allt på affären. Man tar det lite Que Sera, Sera (Whatever will be, will be)

Önskar er alla en härlig och lugn andra advent!

Oops, tredje advent menar jag ju 🙂

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2020 CreaMea

Tema av Anders Norén