CreaMea

Grönt är skönt

När jag var tonåring, på 70-talet, var det Flower power och gröna vågen som gällde. Det avspeglade sig även i mitt sovrum där jag hade målat väggarna i grönt och gult. På sängen hade jag ett rutigt sängöverkast, också det i gult och grönt. Förstås!

Och som om det inte var nog sydde jag på syslöjden ett par byxor i v-jeansmodell i blommigt tyg med…just det, grööön botten. Min syfröken sa: Jag visste att du skulle gilla det tyget. Hm, jag har alltså ett förflutet när det gäller färgen grönt och nu är färgen “inne” igen…

Som jag tidigare beskrivit skiljer sig papperskvalitén åt mellan grå, grön, gul och cerise äggkartong. Deras unika kvalitéer är något jag gärna vill undersöka. Just nu när jag har stor tillgång på grön äggkartong är det läge att testa materialets begränsningar och möjligheter. Hur mycket kan jag t ex klippa i den innan den faller isär?

Här har jag klippt fram två olika former. Fantastiskt att den vänstra fortfarande håller ihop trots att den gröna kartongen är mjukare än den grå. Under arbetet med den högra

  

kom jag att tänka på en späntsticka. Förutom att jag, som gammal lägerledare, vet jag hur ovärderlig en späntsticka kan vara när man ska göra upp eld och det är blött och kallt ute gillar jag verkligen den krulliga spiralliknande formen som på något underligt sätt bara blir. Bilden på späntstickan har jag hittat på nätet och den är visst tagen ur “Friluftsboken” av Lars Fält (hoppas ingen misstycker att jag lånat bilden…)

Att klippa fram former påminner om att snida och karva i trä eller att skulpturera fram en form ur lera, tycker jag. Låter kanske konstigt men på något sätt känns det som om möjligheten till form redan finns där. Det gäller bara att hitta den.

Just den här dagen kom jag inte på något mer kreativt än att göra ännu en kylskåpsmagnet. Men om man tycker att våren dröjer och man behöver lite grönt i sitt hem kan man lätt åtgärda det genom att pynta kylskåpet med blomstermagneter.

Avslutar idag med Barbro Hörbergs vackra dikt Med ögon känsliga för grönt

Och tänk i parken
Om våren
Med ögon känsliga för grönt
Och kastanjeblad som paraplyer
Och våra händer känsliga för allt som är skönt.

Vi vek en duva av papper
I vinden seglade den långt
Och den landade på en staty som
Fick ändra alla orden i sin sång.

Det regnade men bilderna blev bra
Det var ett egendomligt ljus den dan
Vi fyllde våra ögon
Med ljuset och tankarna på allt det nya

Och tänk i parken
Om våren
Med ögon känsliga för grönt
Och kastanjeblad som paraplyer
Jag älskade dej då, det gör jag nu

Love & peace 🙂

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2020 CreaMea

Tema av Anders Norén