Deka Star

Inom vissa kretsar anser man att siffror och tal är magiska. När jag pluggade idéhistoria fascinerades jag särskilt av Pythagoréerna, ett filosofiskt brödraskap startat år 530 f.Kr av den grekiska filosofen och matematikern Pythagoras. De ägnade sig åt musik, matematik (talmystik) och astronomi, och hävdade att jorden var rund.

Jag slår upp talet tio i min uppslagsbok Symboler avJ.C.Cooper och läser att “dekaden innehåller alla tal och därmed alla ting och möjligheter” och att “Kombinationen 1+2+3+4=10 symboliserar gudomligheten”.

Stjärnor avbildas oftast med ett ojämnt antal uddar: 5, 7 eller 9. Min stjärna har tio. Jag läser vidare…”Tio är det fulländade talet, återgången till enhet. Det bygger på de båda händerna och är därmed fullkomligheten och grunden för allt räknande.” Jisses, hoppas det även gäller för stjärnor av äggkartong… 🙂

10-taggare eller stjärna?
10-taggare eller stjärna?

Till stjärnan har jag använt två rader från ett fyrkantiga flak (liknande den på fotot)

Äggkartong-flak
Äggkartong-flak

som jag ångat, böjt och sedan låtit torka i böjd form för att inte sprickor skulle bildas när jag väl satte ihop dom. Sedan har jag limmat ihop de båda delarna och finputsat kanter och skarvar med sax så att övergångarna mellan de båda delarna ska synas så lite som möjligt. Avslutningsvis har jag penslat kransen med en blandning av färgpigment och vatten.

Deka Star
Deka Star

Jag har en tio-uddare i mitt fönster, den strålar visserligen inte men nog lyser den upp min tillvaro. Hur har ni det med talmystiken i era liv?

Hörs snart igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *