Happy Telomeres

Kommer just in från en underbar promenad i skogen. Jag blir lika lycklig varje gång som jag under fullmånens sken får pulsa omkring i gnistrande snö och kyla. Men det känns faktiskt helt overkligt att detta vinterlandskap på bara några veckor ska hinna förvandlas till spirande grönska. För om bara 19 dagar infaller vårdagjämningen och det borde ju betyda att våren snart är i antågande.

Lika mycket som jag älskar snö och vinter lika underbart är det varje vår när livskrafterna, dofterna och färgerna återvänder. Jag vet inte om det finns någon särskild definition av vilka färger som hör till vårfärgerna men för mig är skir gul och skir grön de färger som jag mest kopplar ihop med nyvunnen växtkraft och fertilitet.

Enligt vissa studier bestäms vår livslängd av att kromosomernas ändar -telomererna- förkortas varje gång celldelning sker dvs med åren. Lyckligtvis finns nu även studier som visar att ett hälsosamt liv och aktiviteter som meditation eller liknande kan få ändarna att växa ut igen. Tillgången på ämnet Telomeras verkar vara viktig för den processen. Som vanligt finns det många åsikter om vad som egentligen påverkar vad, och alla är inte heller överens om att höga nivåer av ämnet telomeras bara är av godo. Om ni vill veta mer finns det mycket information att läsa på nätet.

Jag föreställer mig i alla fall att långa telomerer är glada telomerer. Därför har jag i telomerernas ändar ritat in en gul smiley som kan anas på originalet men som man inte kan se med blotta ögat i det färdiga mönstret. Jag testade också att lägga till den synliga texten “Happy telomeres” på bilden men den idén skippade jag för det blev helt enkelt “to much”. I vanliga fall skulle jag inte välja färgkombinationen gult/grönt på sängkläder eller kläder men i det här fallet får symbolvärdet styra.

Mönstret Happy telomeres ingår i serien “Sov på saken”. Serieidén bygger på tankeleken att man, på samma sätt som man kan lära sig ett nytt språk genom att lyssna på det strax innan man somnar, kan träna/lära hjärnan att producera det man behöver när man sover. Genom att titta på symboler av det man behöver, eller anser sig sakna, och sedan sova på ett örngottsmönster bestående av dessa symboler – ett symboliskt kvantumfält – ger man förhoppningsvis hjärnan en hint om vad man vill att den ska skapa/producera.

Nu återstår bara att se om vårens ankomst och leveransen av mitt vårinspirerade örngott sammanfaller 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *